Presentació del projecte

jorgerodriguezgerada_intro

Jorge Rodríguez-Gerada (Santa Clara, Cuba, 1966) va començar a treballar com a creador artístic al 1990 a Nova York, i va ser un dels fundadors d’un corrent artístic denominat “Culture Jamming” o “Interferència cultural”.

 

 

L’artista ha estat mereixedor de beques de producció atorgades per la “Fundación Arte y Derecho” i AVAM (Madrid), SESC (Brasil), o “Interferencia” (Barcelona, Oporto i Granada). El seu treball ha estat difós per mitjans de comunicació com el New York Times, La Vanguardia, El Periódico, El País, El Mundo, TVE, BBC, PBS, NY Arts Magazine, etc.

 

Un dels projectes més interessants realitzats per l’artista és el que s’anomena “Identitat”, que ve desenvolupant des de fa més de 5 anys a diferents ciutats del món (Buenos Aires, Madrid, Barcelona, Granada, Sao Paulo…). L’artista realitza al carbonet una sèrie de retrats de persones anònimes que va trobant pels carrers de la ciutat. Aquestes persones han de ser residents del barri o de la zona on es troben. Aquests primers retrats es converteixen posteriorment en grans dibuixos (de mínim 7X5 metres) fets a les parets mitjaneres de la zona. Com que estan fets al carbonet, són obres efímeres que van desapareixent amb el pas del temps degut als agents externs que hi actuen: vent, pluja, noves construccions… El procés creatiu d’aquest projecte no resideix en la realització del dibuix en si, sinó que comença amb la presa de contacte amb la persona a retratar i acaba amb la desaparició total del gran dibuix. És a dir, és un procés artístic que pot durar setmanes, mesos o, fins i tot, anys.

 

“Identitat composta”, el projecte que en Jorge Rodríguez-Gerada desenvoluparà a la UAB, pretén anar més enllà. Aquest és un projecte que vol combinar les arts plàstiques amb la informàtica, i pretén fer participar a tota la comunitat universitària. L’artista vol crear una identitat nova que estigui composta per moltes i diverses identitats diferents. Aquestes són les dels alumnes, professors i treballadors que, de forma voluntària, vulguin formar part d’aquest projecte. Es crearà un rostre tridimensional a través d’un programa informàtic que serà el resultat de la fusió dels rostres dels diferents voluntaris de la UAB. El rostre resultant voldrà ser un símbol de la totalitat de persones que formen part de la UAB: serà la identitat de la universitat. D’aquesta nova identitat creada per ordinador, l’artista farà dos dibuixos al carbonet. Un d’ells serà de gran format i de caràcter efímer, i es realitzarà en el mur de la façana de l’Edifici d’Estudiants (Plaça Cívica).

 

El segon retrat serà de petit format i servirà de base per fer-ne serigrafies numerades i signades per l’artista. Aquestes reproduccions es posaran a la venda, i la recaptació que se’n generi anirà destinada a una fundació sense ànim de lucre escollida en decisió conjunta entre l’artista i la UAB.

 

En aquest mateix blog es publicaran fotografies i material documental, així com les dates d’execució de les diferents activitats, xerrada i  presentació de l’obra final.

 

Pots trobar més informació d’en Jorge al seu web:  www.artjammer.com

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s


A %d blogueros les gusta esto: