Resum master class de Jorge Rodríguez-Gerada

xerrada-jorge-11

Avui dia 27 de novembre ha tingut lloc, a l’aula 601 de la Facultat de Filosofia i Lletres, la xerrada d’art per part de l’artista Jorge Rodríguez-Gerada. Tot i que la Facultat es troba en aquests moments en un període convuls (esta ocupada pels estudiants i les classes estan aturades des del dilluns), la xerrada s’ha celebrat amb normalitat, tot i haver assistit menys gent de l’esperada en un primer moment.

La màster class ha començat amb una breu presentació de l’artista i el seu treball per part de la professora Teresa Camps. Seguidament en Jorge, acompanyant-se per un Power Point amb fotografies que il•lustraven les seves explicacions, ha començat a parlar sobre la seva procedència, sobre la seva identitat (recordem que és cuba-novaiorquès). Ens ha relatat els seus inicis en el món de l’art a Nova York i en l’anomenada “Culture Jamming”. Ens ha explicat el desenvolupament i el canvi que va anar experimentant el seu treball, des de quan amb vint anys modificava les tanques publicitàries amb els seus col•legues fins arribar a concebre el seu projecte artístic més conegut fins al moment, la sèrie “Identitat”, començada al 2002 (any en que va venir a viure a Barcelona).

Ens ha mostrat diversos treballs concrets d’aquest projecte, que ha anat realitzant en diferents ciutats del món. A través d’aquests exemples ens ha explicat com i perquè triava els protagonistes dels seus grans dibuixos (i quina reacció tenien), i quin era el procés de creació d’aquests, des de la tria de la paret sobre la qual actuaria fins a la fotografia que captava el dibuix a punt de desaparèixer.

Seguidament ha passat a explicar-nos el seu últim projecte acabat, “Expectation”. Expectation és el retrat efímer del futur president dels Estats Units, Barack Obama. Ha estat construït a la platja del Fòrum amb sorra i grava de diferents colors. En Jorge ens ha mostrat les diferents problemàtiques que va comportar la realització d’aquest projecte, però també les novetats a nivell tècnic i artístic que ha aportat.

A partir d’aquí ens ha explicat en què consisteix el seu últim treball, que l’ha portat a fer la xerrada a la nostra Facultat. “Identitat Composta” és el nom del projecte que l’artista esta realitzant a la UAB gràcies a la convocatòria de creador en residència d’aquesta universitat. A través d’un programa informàtic d’última generació en Jorge aconsegueix la creació d’una identitat nova, composta per les diferents identitats, rostres, d’aquells membres de la comunitat universitària (estudiants, PAS i PDI) que participen en aquest projecte. A partir d’aquí l’artista farà un retrat d’aquest rostre nou a gran format i al carbonet en una paret de la Plaça Cívica. Ha aprofitat l’explicació del projecte per animar als assistents a participar.

Per últim, l’artista ha volgut remarcar el fet de que tot el seu treball artístic queda documentat per la seva dona, que l’acompanya en la realització de les seves obres. Aquest procés forma part també de la seva obra. Ella és la fotògrafa Ana Álvarez-Errecalde, que a part de desenvolupar els seus projectes i treballs artístics individuals és també part activa del treball d’en Jorge Rodríguez-Gerada. És l’encarregada de tota la fotografia i de l’edició de vídeos, part essencial en el treball d’un artista efímer com en Jorge. Per aquesta raó hem visionat tres vídeos de tres obres d’”Identitat” realitzades a Barcelona, Vitoria-Gasteiz i Madrid, els quals han anat a diferents festivals i mostres d’art contemporani de diferents indrets del món.

xerrada-jorge-10

Seguidament i per acabar ha hagut un petit torn de preguntes. Se li ha preguntat a l’artista què en pensa d’altres formats d’art urbà (en concret dels graffitis) i com pensa arribar, amb la seva obra, a exposar i vendre en galeries d’art. En concret, d’aquesta última pregunta, en Jorge ens ha explicat diferents idees que té per fer obres en petit format i poder arribar amb aquestes al mercat de l’art sense deixar de banda la seva filosofia.

Aquesta ha estat una màster class on hem pogut veure de prop, en primera persona, com és la vida i el procés creatiu d’un artista efímer contemporani com ell. Cosa que no es pot apreciar des de la universitat i que poques vegades poden tenir els estudiants tan a l’abast com avui.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s


A %d blogueros les gusta esto: